Voiko luonnonsuojelija syödä lihaa? (COWSPIRACY)

Hei! Olen siirtänyt ja siirtänyt COWSPIRACY-dokumentin katsomista. Eläinten kärsimyksen näkeminen tekee sen verran pahaa, että on tuntunut helpommalta kääntää katse muualle. COWSPIRACY ei kuitenkaan ollut ahdistava katsomiskokemus. Dokumentti ei tarkastele tuotantoeläinten elinoloja, vaan keskittyy selvittämään, miksi eläintuotannosta ei puhuta ympäristönsuojelun yhteydessä.

Dokumentin ovat ohjanneet ja tuottaneet Kip Andersen ja Keegan Kuhn. Katsoin Netflixistä* löytyvän version, jonka tuottamisesta on vastannut Leonardo DiCaprio. Puolitoistatuntinen dokumentti pitää otteessaan ja aiheesta huolimatta jopa viihdyttää. Kun Andersen yrittää saada ympäristöjärjestöiltä kommenttia lihatalouden ympäristövaikutuksista, on materiaali paikoin suorastaan koomista. Greenpeace jopa kieltäytyy ottamasta osaa dokumenttiin. Hätkähdyttävintä onkin huomata, kuinka hyvin lihantuottajat ovat lobbaamisensa hoitaneet. Todennäköisesti varsin runsaskätiset lahjoitukset ovat hiljentäneet järjestöt, joihin ainakin itse olen aiemmin luottanut. 

Yhdysvalloissa ja erityisesti Etelä-Amerikassa karjatalouden ja ilmastonmuutoksen välisestä yhteydestä ei dokumentin perusteella kannusteta juurikaan puhumaan. Näin kauniisti sanottuna. Parisenkymmentä asiaa esille tuonutta aktivistia on murhattu. Vaitonaisuuden takana ovat siis raha ja pelko. COWSPIRACYa voikin sanoa jopa rohkeaksi dokumentiksi. 


Suomessa asia ei tunnu olevan aivan yhtä hullusti, vaikka olen huomannut lihateollisuuden luikerrelleen tiensä jopa terveydenhuollon oppaisiin. Kun materiaalin on kustantanut eläintuotannosta vastaavat firmat, ei ole ihme, että sisältö kannustaa liha- ja maitotuotteiden kulutukseen. Olisiko syytä pohtia, tulisiko materiaalin olla puolueettomien tahojen tuottamaa?

Meillä Suomessa lihansyönnin epäekologisuudesta tunnutaan puhuvan varsin avoimesti. Silti dokumentista ilmenevät faktat hätkähdyttivät. Esimerkiksi vedenkulutuksen suhteen lihantuotanto on massiivinen vesiahmatti. Yhden hampurilaispihvin syöminen vastaa vedenkulutukseltaan kahden kuukauden suihkussa käyntejä. Hurja luku. Lihansyönnin vähentämisellä on siis todella iso merkitys vedenkulutuksen suhteen. Hiilidioksidi- ja metaanipäästöjen suhteen tuotantoeläimet ovat merkittävin päästöjen lähde. Karjatalous on myös todellinen uhka sademetsille. Kymmenen vuoden kuluttua sademetsät voivat olla mennyttä lihantuotannon vuoksi. Lihaa syövä ihminen ei voikaan kutsua itseään luonnonsuojelijaksi. 

Olen todella iloinen, että katsoin vihdoin COWSPIRACYn. Suomessa lihan kulutuksen suhteen on alettu olla kriittisempiä ja moni pohtii kasvisruuan osuuden lisäämistä tai kokonaan kasvisruokavalioon siirtymistä. Dokumentin jälkeen olo on jopa hivenen toiveikas. Ruokavaliota muuttamalla voi muuttaa maailmaa ja sen tulevaisuutta. 


*Yhteistyössä Netflix

Kommentit

  1. Miä en jaksa ajatella tätä asiaa muuta kuin tuotantoeläinten kannalta. Olen liittynyt Animaliaan ja syön lihaa, tosin possu tai sika ei enää laske ja se johtuu nyt ihan siitä, miten niitä pidetään. Nautaa syön harvoin ja poden siitäkin syyllisyyttä. Mutta ennen kaikkea meidän pitäisi puuttua tuotnatoeläinten pitoon, ja miten ne lähetevät. Uusimmassa Animalaina lehdessä on otettu tällaiselle suojelutilalle kolme lehmää, yksi tuli vasikkana ja liikkui hunosti, sillä oli heti erotettu emostaan ja oli ollut pienessä karsinassa. Nyt kun eläimet ovat voineet saada ideaaliset olosuhteet, ne vasta voivat näyttäytyä siinä, mitä ne oikesti ovat. Niillä on omat persoonat, ne ovat laumassa peerhettä, ne kiintyvät ihmisiin, ne ilmaisevat iloa etc. Miten voi näyttää parastaan ellei sitä voi tehdä.

    Luin sen Eläimet yhteisnkunnassa ja siitä oli paljon just tätä psykologista puolta, että sanotaan vaikka, että sika on tyhmä, No, kuka vaan olisi tyhmä, jos viettäisi elämänsä porsitushäkissä. Tai lehmät ovat kualastaan kiinni parressa koko elämänsä kun ne vapaina juoksisivat, hieroisivat toisiaan, nuolisivat tuttua ihmistä etc. Toinen kysymys on julma teuraskuljetus ja kaikki siihen liittyvä.

    Elämä on lyhyt ja olen koko ikäni tehnyt eläinsuojelutyötä ja ollut jopa uhan alaisena, kun eihän petoihminen halua myöntää, että hänellä ei ole oikeutta pahoinpidellä koiraansa tai hevostaan. Keskityn nyt siihen, että olen mukana kaikessa, missä eläinten kohelu paranee niin, että ne voivat elää lajityypillistä elämää ja saavat mahdollismman arvokkaan ja helpon lopun. Itse voisin luopua naudastakin kokonaan, mutta en aio syyllistyä parista kerrasta vuodessa. Sen sijaan odotan kovast6i meidänkin kauppoihin luomukanaa. Sitä odotellessa mahdollisimman paljon kasviksia ja kalaa.

    USAssa voidaan emakko pitää karsinassa jaloistaan kiinni, vailla mitään mahdollsuutta liikkua ja siinä se on kunnes silmät muljahtavat nurin. Miten kukaan ei mieti, miltä siltä tuntuu? Tai miltä tuntisi, jos itse laitettaisiin se sikatialllinen siihen niin kiinni? Tai henkilöt, jotka pitävät lehmiä parressa vuodet ympriinsä, itse joutisivat samaan tilaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurjia juttuja. Cowspiracy keskittyy lähes kokonaan eläinkunnan tuotteiden syömisen aiheuttamaan valtavaan ympäristöongelmaan, joka on jo täällä. Merien saastuminenkin on suurimmaksi osaksi karjataloudesta johtuvaa. Jotain tarttis tehrä ja onneksi tähän katastrofiin on yksinkertainen ratkaisu: kasvissyönti. :)

      Poista
  2. Olen kuullut tästä dokumentista ennenkin, ja tämä bloggaus lisäsi mielenkiintoani ennestään. Katsomislistalle menee ehdottomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä dokkari kannattaa ehdottomasti katsoa. Todella inspiroiva dokumentti, jonka jälkeen toivoisi kaikkien katsovan sen. :)

      Poista
  3. Katsoin vasta dokkarin aiheesta, luulen, että tämä ei ole se sama. Mielenkiintoista siinä oli nähdä erilaisia tuotantotapoja ja huomata, että itse parhaaksi luulema ei ehkä olekaan sitä.
    Meillä ei syödä enää juurikaan nautaa eikä lamasta, koska niiden hiilijalanjälki on moninkertainen jopa possun verrattuna. Kana jakaa tunteita elöintenkohtelu vastaan pienet päästöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässäkin dokumentissa käytiin hieman läpi sitä, miten eri tuotantotapa vaikuttaa ympäristöön. Lopputulemana oli, että kaikki tavat ovat kestämättömiä (harkitsemme kuitenkin parin oman kanan ottamista, jos haluamme jatkaa munien syömistä, tehokanalat ovat niin hirveitä olosuhteiltaan). Yritän itse päästä irti myös maitotuotteiden käytöstä. Juuri hankin tarjouksesta kauramaitoa kahviin. Lapsemme haluavat kuitenkin yhä syödä ja juoda eläinkunnan tuotteita. "Huiputamme" heitä kylläkin mm. soijanakkikeitolla ja hyvin uppoaa. :)

      Poista
  4. En ole nähnyt dokkaria. Punaista lihaa syön hyvin harvoin, satunnaisesti metvurstin muodossa. Kanaa ja kalaa syön. Pahin syntini on varmaan juuston syönti. Kasvispainotteisella ruokavaliolla mennään pääasiassa.

    Dokkari vaikuttaa hurjalta. Aktivisteja murhattu? Tuntuu irvokkaalta, että lobbaajat tunkevat joka paikkaan. Sponsorirahalla voi ulottaa lonkeroitaan minne vain. Eräässä amerikkalaisessa lihavuusepidemiaa käsittelevässä seminaarissa oli sponsoroijana Coca-Cola! Suomalaiskatsojana suu loksahti auki ja nauratti. Amerikkalaiset eivät tainneet havaita touhussa mitään outoa. Yleisössä kuunneltiin vain pokkana, kun Coca-Colan edustaja etsii ratkaisua ongelmaan, jonka he itse ovat osittain aiheuttaneet :-/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hätkähdyttävää todella, miten rahalla saa vaiennettua jopa järjestöjä. Ja toisaalta järjestöt pelkäävät, että lihansyönnin haitoista kertoessaan he menettäisivät ison osan jäsenistään. Harva luonnonsuojelija haluaa kuulla tekevänsä valtavasti hallaa niin luonnolle kuin eläimistölle ruokailutottumuksillaan. Mietin jopa itsekin, että osa blogini lukijoista voi lähteä postaukseni vuoksi.

      Poista
  5. Otin tammikuussa Vegaanihaasteen vastaan ja sen jälkeen olen ollut vegaani. Nyt eilen söin ensimmäistä kertaa kalaa. Lihaa en palaa syömään, mutta kalaa luultavasti tulen syömään muutaman aterian viikossa. Jos joskus syön lihaa, voisin kuvitella syöväni riistaa. Se olisi kuitenkin tehotuotettua lihaa eettisempi vaihtoehto.

    Syy vegaaniuteen on kuitenkin enemmän ekologinen. Järkytyin, kun kuulin miten paljon esim. makeaa vettä lihatuotanto kuluttaa! Kolmas maailma on todella lähellä sydäntäni ja juuri epätasaisesti jakautuneet vedet riipaisevat sydäntäni. Olen pyrkinyt vähentämään radikaalisti omaa vedenkulutustani ja vegaanius auttaa tässä.

    Tuo dokkari pitäisi katsoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa todella katsoa tämä dokumentti. Veikkaan että pitäisit. Dokumentista selviää myös, kuinka veden lisäksi karjatalous on valtava ruoka-ahmatti. Köyhissä maissa osa väestöstä näkee nälkää, sillä tuotettu vilja syötetään karjalle. Ja liha myydään sitten rikkaille.

      Poista
  6. Pitkin aikuisikää olen käynyt monia pohdintoja lihansyönnin suhteen, huomasin useasti sen tuntuvan epämukavalta - mutta silti jatkoin lihansyöntiä. Sitten se vain jäi pois, meni niin sanotusti maku koko hommaan, ja nyt olen ollut noin vuoden päivät kasvissyöjä. Enkä ole kaivannut lihaa, en edes kalaa, juuri lainkaan. Jopa täysin vegaaniksi heittäymistä olen harkinnut, mutta ihan siihen en ole uskaltanut lähteä. Pidän kuitenkin silloin tällöin täysin vegaanipäiviä. =D Varmasti kiinnostava dokumentti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tulee pian kaksi vuotta kasvissyöjänä mittariin. Ja sama juttu, lihaa ei tule kaivattua. Vegaaniuttakin olen vuoden päivät horjuvalla tyylillä testaillut. Piti tehdä pieni suunnanmuutos välillä, sillä lääkärini epäili runsaan soijan syönnin nostaneen maksa-arvojani. Kun vähensin soijaa, laskivat myös maksa-arvot. Kannattaa tsekata tuo dokumentti, jos tulee vastaan. :)

      Poista
  7. Kiitos tästä! Olen lähes kasvissyöjä. Minulle ei vain ole liha koskaan oikein maistunut. Poronkäristystä syömme silloin tällöin, mutta muutoin paljon mm. kasviskeittoja ja pastaa ilman lihaa. Suuri herkkuni on lapsuuden aikainen pitomakaronilaatikko, jossa ei ole jauhelihaa.

    Karjatalous (lihatehtailu) on todella maapalloa kuluttavaa. Ja niin monin tavoin! Sademetsät olen tiennyt, mutta että vesikin on vaarassa ihmisen lihan ahmimisen takia!!! Meristä olen ollut kyllä pitkään huolissani valtavan muoviroskamäärän takia, joka on kai jo muodostanut Atlantille lautan, joka on kolme kertaa Suomen kokoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläkin ollut merten suhteen mielessä päällimmäisenä tuo muoviroskan valtava määrä. Onneksi puhdistusoperaatioita on luvassa niiden suhteen. Kuolleiden kohtien (tällä tarkoitetaan ilmeisesti meren hapettomuutta) määrä ja laajuus tuli itselle dokumentin myötä hätkähdyttävällä tavalla ilmi. Meriin valuvat karjatalouden jätteet ovat karmiva ongelma. Tuhoamme maapallon aika nopeasti.

      Poista
  8. Mulla on monta syytä, miksi olla syömättä lihaa. Niitä ovat muun muassa ympäristösyyt, eläinoikeudet ja ihmisoikeudet. Ihmisoikeudet muun muassa tuon mainitsemasi vedenkulutuksen takia. Jos kaikki olisivat kasvissyöjiä, vettä saattaisi riittää myös niihin maihin, joissa siitä nyt on pulaa.

    Cowspiracyn kaltaisia dokumentteja tarvittaisiin enemmän, jotta ihmiset tajuaisivat, kuinka pahasta lihansyönti todella on. Se, että esimerkiksi WWF ja Greenpeace ovat mukana haittojen piilottelussa, tuli minullekin yllätyksenä. Todella harmillista!

    "Voiko luonnonsuojelija syödä lihaa?" Vaikea kysymys. Usein sekasyöjäystävilleni olen sanonut, että lihan alkuperän tarkistaminenkin on jo paljon... Minun mielestäni luonnonsuojelija ehkä voikin syödä lihaa, mutta ei tehotuotettua sellaista. Eikä oikeastaan kaupanhyllyiltä löytyväänkään. Itse syön lihaa mummolassa. Isovanhemmillani nimittäin on muutamia onnellisen ja suhteellisen ekologisenkin elämän eläviä lampaita, jotka kuolemansa jälkeen löytyvät heidän omasta ja ystäviensä ruokapöydistä. Kuulostaa raa`alta, mutta ei läheskään yhtä pahalta kuin tehotuotanto.

    Kiitos hienosti kirjoitetusta postauksestasi, tämä elokuva täytyy katsoa! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle lihan välttäminen on ollut enimmäkseen eläineettinen kysymys. En ole tajunnut, miten epäekologista lihansyönti on. Ihmisoikeusasioihin en ollut osannut edes yhdistää. Dokumentti oli siis kohdallani todella valaiseva. Sain ekstra-annoksen pontta pysyä erossa lihasta.

      Seuraan aikamoisella hämmästyksellä/kauhulla, miten paljon lapsemme syö koulussa liharuokia. Tutkimusten mukaan kouluruoka sisältää terveydenkin kannalta liikaa lihaa. Tästäkin asiasta pitäisi puhua enemmän.

      Suosittelen dokkaria todella lämpimästi. :)

      Poista
    2. Tsemppiä lihattomaan elämään! Se ei valitettavasti aina ole nykymaailmassa erityisen helppoa...

      Minä syön koulussa kasvisruokaa. Tällä pienellä paikkakunnalla muita kasvisruokailijoita on vain muutamia, joten lihattomaan vaihtoehtoon valitettavasti harvoin jaksetaan panostaa. Viime viikolla söin kolmena päivänä samaa keittoa ja loppuina samaa, karmaisevaa, "kasvis"kastiketta... Harmi, kouluruoka kun on iso osa suomalaisten lasten ja nuorten ruokavaliota. :-(

      Poista
    3. Kiitos! Kuulostaa todella harmilliselta tuo koulusi kasvisruokatilanne. Olin nuorena myös kasvissyöjä (olisi pitänyt vaan pysytellä sellaisena) ja on jäänyt kuva, että kasvisruoka oli usein jopa mietitympää kuin perussafka. Aika saattaa kyllä kullata muistot. Luulisi, että kouluilla on velvollisuuskin tarjota eri kasvisruoka päivittäin. Tsempit!

      Poista
  9. Kiitos Leila tästä postauksesta! <3 Olen eläinsuojeluasioiden suhteen todella herkkä, ja tätä dokumenttia olen pelännyt, sillä olen kuvitellut sen sisältävän sellaista materiaalia, jota en yksinkertaisesti kestä katsoa. Mutta luettuani postauksesi aion uskaltaa katsoa Cowspiracyn Netflixistä.

    Olen ollut sekasyöjä koko ikäni, mutta viime vuosien aikana olen tehnyt tasaisesti matkaa kohti lihattomuutta ja se tuntuu tosi hyvältä. Nykyisin tilanne on se, että kaiken siipikarjan syömisen olen lopettanut kokonaan, ja ajatuskin broilerin, kalkkunan tms. syömisestä tuntuu vistolta. Punaista lihaa syön tosi harvoin - joskus harvakseltaan iskee vahva mieliteko saada maksamakkaraa ja sitä saatan ostaa pötkön. Pääasiassa ruokavalioni koostuu kalasta ja kasvisruoista, ravintolassakin valitsen nykyisin aina kalaa tai kasvisruokaa. Kananmunia ja maitotuotteita käytän melko paljon, mutta ostan maidon ja munat aina luomuna - ainoastaan luomujuustoa en aina raaski ostaa, ja siitä tunnen huonoa omaatuntoa. Kahvimaidoksikin ostan silloin tällöin maidon sijasta soijamaitoa, se antaa kahviin ihanan maun.

    Tämä oli tärkeä postaus, jonka luin suurella mielenkiinnolla. Olen miettinyt näitä asioita paljon viime vuosien aikana, ja pidän siitä suunnasta mihin olen menossa. Sinun valintojasi ihailen. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samasta syystä välttelin tätä itsekin mutta onneksi tässä dokumentissa ei tutkailla tuotantoeläinten oloja, vaan karjatalouden ympäristövaikutuksia. Yksi ikävä norsuja koskeva klippi näkyy, se jäi mieltä kaihertamaan. Itse jouduin lopettamaan yhden eläinsuojelusivuston seuraamisen, kun postasivat niin rankkaa materiaalia tiuhaan. Olen sitä mieltä, että totuus eläinten oloista on nähtävä (if u eat it u gotta see it) mutta liian usein on liikaa. En ole mikään täydellisyys ruokavalion enkä minkään suhteen mutta tästä dokumentista saa toivoa. Lihan jättäminen on ekologisestikin todella merkittävä juttu. Kannattaa siis katsoa. :)

      Poista
    2. Moi Leila! <3 Halusin vielä palata tänne ja kiittää sinua, sillä tämä postauksesi sai minut uskaltamaan katsoa Cowspiracyn. Ja huh, se oli paras dokumentti, jonka olen koskaan nähnyt.

      Tämä kevät on ollut isojen ja hyvien muutosten aikaa. Cowspiracyn lisäksi olen lukenut lihan- ja maidontuotannosta, eläinsuojelukysymyksistä ja tehotuotannosta satoja ja taas satoja sivuja tietoa, ja tämän kevään aikana olen vihdoin lopettanut kaiken lihansyönnin, lehmänmaitotuotteiden ja kananmunien käytön. En ole täysvegaani, sillä syön yhä kotimaista järvikalaa ja hunajaa, ja luulen, että joidenkin juustojen (halloumi, feta ja vuohenjuusto) kanssa tulee vielä lipsuttua, mutta tällä hetkellä jo suurin osa ruokakauppakassini sisällöstä on täysin vegaanista. Tämä on ollut elämäni paras päätös. Tuntuu tosi hyvältä, sekä fyysisesti että henkisesti.

      <3

      Poista
    3. Vau, kuulostaa hyvältä! Kiitos kommentistasi. <3 Cowspiracy on tosiaan loistava dokumentti. Se vahvisti entisestään päätöstä olla syömättä lihaa. Itse jopa epäilen, että autoimmuunisairauteni on ollut nämä kasvisruokavuodet rauhallinen ehkä osaltaan ruokavalion ansiosta. Mene ja tiedä mutta iloitsen jokaisesta lääkkeettömästä vuodesta. Ja henkisestikin on kevyempää.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit